Ecological limits and technological frontiers in agribusiness? Agriculture and environment in the middle agrarian sectors of north-western Argentina
Keywords:
Agribusiness, transgenic crops, Argentina, glyphosate resistant weeds, middle agrarian sectorsAbstract
The consolidation of the agribusiness model (MA) in Argentina has entailed significant transformations in the social, economic and ecological dimensions. The so-called “externalities” of the MA have been denounced and analyzed by different social sectors. However, in the agrarian social sectors inscribed in the logic of the MA, the environmental dimension enters as a different concern, that is, as problems for business profitability. In this paper, we aim to explore this issue in relation to the strategies that the middle agrarian sectors related to soybean production are starting to outline in response to the new problems of the XXI century agriculture, such as glyphosate-resistant weeds.Downloads
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- Gráfico 1. Ocupación de la tierra 2000 – 2015. Burruyacú. (Español)
- Figura 1. Ubicación de los departamentos donde se realizó trabajo de campo. Uso del suelo, colonias agrícolas. (Español)
- Figura 2. Avance de la frontera agraria desde Tucumán hacia el N.O. de Santiago del Estero. (Español)
- Tabla 1. Superficie desmontada en el este tucumano entre las décadas de 1970 y 1990. (Español)
- TABLA 2. Variación intercensal 1988-2002. Cantidad de EAPs y superficie ocupada en Burruyacú, N.E. Tucumán. (Español)
- Nota a Comité Editorial (Español)
- Breve CV (Español)
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