Challenges of Integrating Teaching, Research And Extension at University: the experience of the Subject Education And Communication in Food and Nutrition at UNER

  • Claudia Marcela Lomagno Facultad de Bromatología. Universidad Nacional de Entre Ríos.
  • Laura Inés Lonardi Facultad de Bromatología. Universidad Nacional de Entre Ríos.
  • Diego Hernán Zanetti Facultad de Bromatología. Universidad Nacional de Entre Ríos.

DOI:

https://doi.org/10.19137/cuadex-2021-05-06

Keywords:

university functions, participator and action research, educational and communicational conceptions and knowledge, community practices of health promotion and disease prevention, critical extension

Abstract

This work, which focuses on the three functions of university, describes the experience of the University Subject Education and Nutritional Food Communication of the course on Nutrition at Food Science School of the National University of Entre Ríos (UNER). The aim was to offer students the opportunity to work in scenarios where learning and teaching are bidirectional, which allows them to get involved in decision-making in the research process and in solving real problems in the community. Research and extension practices were integrated in the curriculum. Within this framework, the Participatory Action Research (PAR) project was generated in 2018: “Conceptions and educational and communicational knowledge about community practices of health promotion and disease prevention of healthcare professionals and teams of the city of Gualeguaychú, aimed at young people and adults”, whose lines of action are critical extension actions.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Claudia Marcela Lomagno, Facultad de Bromatología. Universidad Nacional de Entre Ríos.

Licenciada. Docente Titular de la Cátedra de Educación y Comunicación Alimentario Nutricional de la Licenciatura en Nutrición. Facultad de Bromatología. Universidad Nacional de Entre Ríos.

Laura Inés Lonardi, Facultad de Bromatología. Universidad Nacional de Entre Ríos.

Licenciada. Auxiliar Docente de 1ra Categoría de la Cátedra de Educación y Comunicación Alimentario Nutricional de la Licenciatura en Nutrición. Facultad de Bromatología. Universidad Nacional de Entre Ríos.

Diego Hernán Zanetti, Facultad de Bromatología. Universidad Nacional de Entre Ríos.

TSP. Jefe de Trabajos Prácticos de la Cátedra de Educación y Comunicación Alimentario Nutricional de la Licenciatura en Nutrición. Facultad de Bromatología. Universidad Nacional de Entre Ríos.

References

Arocena, R. (2011). Prólogo. Curricularización de la extensión: ¿por qué, cuál, cómo? En Cuadernos de Extensión - Nº 1 / Integralidad: tensiones y perspectivas. Comisión Sectorial de Extensión y Actividades en el Medio (CSEAM). Universidad de la República Montevideo. https://pim.udelar.edu.uy/actores_sociales/integralidad-tensiones-y-perspectivas-2/

Consejo Interuniversitario Nacional (CIN) (2012). Acuerdo Plenario N° 811/12. Plan estratégico de Extensión 2012-2015. https://www.unc.edu.ar/sites/default/files/7Ac.Pl%20No%20811-12.pdf

Forni, F.; Gallart, M.; Vasilachis de Gialdino, I. (1992). Métodos cualitativos II La práctica de la investigación. Bs. As.: Centro Editor de América Latina.

Glaser, B. y Strauss, A. (1967). Lecturas de investigaciones cualitativas I- El descubrimiento de la teoría de base. New York: Ed. Aldine Publishing Company.

Llosa, S. (2000). “La sesión de retroalimentación de la investigación como espacio de construcción colectiva de conocimientos: una experiencia en La Ribera de Quilmes”, en AAVV: Educación, Crisis y Utopías. Análisis político y propuestas pedagógicas. Tomo I. Buenos Aires, UBA-Aique, pp. 298-306.

Lomagno, C. (2011). Las prácticas de prevención y promoción de la salud y su concepción como espacios educativos. ¿Pero desde qué perspectiva? Ficha de cátedra. Cátedra de ECAN. Facultad de Bromatología. UNER.

Lomagno, C. (2011). Concepciones y saberes educativos y comunicacionales sobre las prácticas comunitarias de prevención y promoción de la salud, destinada a jóvenes y adultos, de lxs profesionales y equipos de Salud del Área Programática del Hospital Argerich. Proyecto de tesis de Doctorado. Universidad del Salvador.

Lomagno, C. y Lonardi, L. I. (2018). Concepciones y saberes educativos y comunicacionales sobre las prácticas comunitarias de prevención y promoción de la salud, destinada a jóvenes y adultos, de lxs profesionales y equipos de Salud de la ciudad de Gualeguaychú. Proyecto de Investigación y Desarrollo N°9100. UNER. https://investigacion.uner.edu.ar/index.php?action=iniciativa&id=9100

Lomagno, C.; Lonardi, L. I.; Zanetti, D. (2015). Curricularizando la Extensión: Entramado de encuentros, aprendizajes y derechos. Revista ExT: Revista de Extensión de la UNC, 6, 1-22. https://revistas.unc.edu.ar/index.php/ext/article/view/11571

Lomagno, C.; Lonardi, L. I.; Zanetti, D (2012). Conectando Comunidades Construyendo Saberes. Revista ExT – Revista de Extensión de la UNC, 2(2). Recuperado de http://revistas.unc.edu.ar/index.php/ext/article/view/1583

Lomagno, C.; Lonardi, L.; Zanetti, D. (2013). “Una experiencia comunitaria de educación y comunicación alimentario nutricional: Conectando Comunidades Construyendo Saberes”. En el XXIX Congreso Latinoamericano de Sociología. Asociación Latinoamericana de Sociologí­a (ALAS), Santiago, del 29 de septiembre al 4 de octubre de 2013. https://docplayer.es/93372500-Una-experiencia-comunitaria-de-educacion-y-comunicacion-alimentario-nutricional-conectando-comunidades-construyendo-saberes.html

Monteverde, A. C. (2003). El análisis cualitativo. Ejemplo de los diferentes procedimientos utilizados en el método comparativo constante de Glaser y Strauss. En: Ejercicios para los trabajos prácticos 2003. Investigación y Estadística I Cuadernos de la Oficina de Publicaciones de la Facultad de Filosofía y Letras (Opfyl). UBA.

Sirvent, M. T. (2004). El proceso de investigación. Cuadernos de Publicaciones de la Facultad de Filosofía y Letras. OPFYL – UBA.

Strauss, A; Glaser, B.; Corbin, J. (1991). Lecturas de investigaciones cualitativas II-. Ed. Aldine Publishing Company.

Published

2021-04-15

How to Cite

Lomagno, C. M., Lonardi, L. I., & Zanetti, D. H. (2021). Challenges of Integrating Teaching, Research And Extension at University: the experience of the Subject Education And Communication in Food and Nutrition at UNER. Cuadernos De Extensión Universitaria De La UNLPam, (5). https://doi.org/10.19137/cuadex-2021-05-06

Issue

Section

Artículos