Effect of different sources of phosphorus and its interaction with nitrogen on the yield and quality of wheat

  • Romina Fernández INTA Anguil
  • Christian Martín Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía
  • Alberto Quiroga Universidad Nacional de La Pampa, Facultad de Agronomía- INTA, EEA Anguil

DOI:

https://doi.org/10.19137/semiarida.2023(1).29-37

Keywords:

semiarid region, water use efficiency, phosphorus balance

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effect of different sources of phosphorus and its interaction with nitrogen, on the yield, quality, and nutrient extraction of the wheat crop. The field experiment was carried out on an entic Haplustol, in which 8 fertilization treatments (T) were established. T 1 corresponds to the control (without adding P), in T 2, 3, 4, and 5, 18,3 kg.ha-1 of P was applied. T 6, 7, and 8 correspond to fertilizer additions at recommended rates of 30 kg.ha-1 which implies the application of 5,25 kg of P.ha-1. Two nitrogen management procedures were established in divided plots: with and without fertilization. In all the treatments with phosphorus, the addition of N presented statistically significant differences in yield. The WUE was higher in those treatments whose fertilizers have a balanced formulation of nutrients. No significant differences in protein concentration were found. T 2, 3, 4, and 5 presented a positive balance between the P applied with fertilizer and extracted in the grain, T 6, 7, and 8 had a negative balance, while T 1 (control) was
the worst situation. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Romina Fernández, INTA Anguil

Tecnica investigadora de EEA INTA Anguil

References

Álvarez, L. y Noellemeyer, E. (2022). Dinámica del fósforo con fertilizante líquido y granulado en suelos de la región semiárida pampeana. Ciencia del Suelo, 40, 38-48.

Blake, G. R., & Hartge, K. H. (1986). Bulk density. In A. Klute (Ed.). Methods of Soil Analysis, Part 1. Agronomy Monograph Nº 9 (pp. 363-375). American Society of Agronomy. Madison, Wisconsin, EE.UU.

Blake, L., Johnston, A. E., Poulton, P. R., & Goulding, K. W. T. (2003). Changes in soil phosphorus fractions following positive and negative phosphorus balances for long periods. Plant Soil, 254, 245-261.

Bono, A. A., Álvarez, R. & de Paepe, J.L. (2017). Water use of wheat, corn and sunflower in the semiarid

pampas. Ciencia del Suelo, 35, 273-283.

Bono, A. y Romano, N. (2010). Nutrición y fertilización del cultivo de trigo en la región semiárida y subhúmeda pampeana (RSSP). En A. Bono, A. Quiroga, I. Frasier (Eds), El cultivo de trigo en la región semiárida y subhúmeda pampeana. Publicación técnica Nº 79 EEA INTA Anguil. 5, 47-55.

Ciampitti, I., García F., Picone, L. & Rubio, G. (2011). Phosphorus Budget and Soil Extractable Dynamics in Field Crop Rotations in Mollisols. Soil Science Society of America Journal, 75, 131-142.

Cordell, D., Drangert, J. O. & White, S. (2009). The story of phosphorus: Global food security and food for thought. Global Environmental Change,19, 292-305. https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2008.10.009

Cruzate, G. y Casas, R. (2017). Balance de nutrientes en los suelos agrícolas de la Argentina en la campaña 2015/16. Informaciones Agronómicas de Hispanoamérica IAH, 28, 14-23.

Di Rienzo, J. A., Casanoves, F., Balzarini, M. G., Gonzalez, L., Tablada, M. y Robledo, C. W. (2017). Infostat, versión 2021, Grupo Infostat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. http:// www.infostat.com.ar

Dillchneider, A., Frasier, I., Funaro, D., Fernández, R. y Quiroga, A. (2019). Estrategias de fertilización nitrogenada para incrementar el rendimiento y proteína de trigo en la región semiárida pampeana. Semiárida, 29, 53-62.

Duncan, E. G., O’Sullivan, C. A., Roper, M. M., Palta, J., Whisson, K. & Peoples, M. B. (2018). Yield and nitrogen use efficiency of wheat increased with root length and biomass due to nitrogen, phosphorus, and potassium interactions. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 364-373. https://doi.org/10.1002/jpln.201700376.

Echeverría, H. E., Reussi Calvo, N. I. y Pagani, A. (2015). Azufre. En H.E. Echeverría y F.O. García (Eds). Fertilidad de Suelos y Fertilización de Cultivos, (pp. 287-315).Ediciones INTA.

Fagioli, M., Dono, A. y Torroba, H. (1985). Fertilización de cultivos de trigo en las regiones semiárida y subhúmeda pampeana. Campaña 1984. Ediciones INTA Anguil.

Gaggioli, C. (2019). Alternativas de cultivos tendientes a mejorar la sustentabilidad de los sistemas de producción de la Región Semiárida Pampeana (Tesis para optar al grado de Doctor en Agronomía). Universidad Nacional del Sur, Bahía Blanca, Argentina.

Gacitúa, E. y Martínez-Lagos J. (2020). Fertilización azufrada en suelos agrícolas de la Región de los ríos. Instituto de investigaciones agropecuarias. Boletín informativo N° 253.

García, F. (2003). Introducción. Simposio El Fósforo en la Agricultura Argentina, pp. 2-3. INPOFOS. Acassuso, Buenos Aires, Argentina.

García, F., Picone L. y Berardo, A. (2005). Fósforo. En H. Echeverría, F. García (eds). Fertilidad Suelos y Fertilización Cultivos, pp. 99-121. Ediciones INTA.

Kang, L. Y., Yue, S. C. & LI, S. Q. (2014). Effects of Phosphorus Application in Different Soil Layers on Root Growth, Yield, and Water-Use Efficiency of Winter Wheat Grown Under Semi-Arid Conditions. Journal of Integrative Agriculture, 13, 2028-2039.

López, M.V. & Arrúe, J.L. (1997). Growth, yield, and water use efficiency of winter barley in response to conservation tillage in a semi-arid region of Spain. Soil Tillage Research, 44, 35-54. https://www.doi.org/10.1016/S0167-1987(97)00030-5.

López, F., Duval, M., Martínez, J., Gabbarini, L. y Galantini, J. (2019). Condicionantes de la disponibilidad de fósforo en suelos bajo siembra directa del sudoeste bonaerense. Ciencia del Suelo, 37, 158-163.

Manenti, L., Garcia, F.O. y Rubio, G. (2020). La fertilización como eventual amortiguador del efecto de la variabilidad climática sobre los rendimientos. XXVII Congreso Argentino de la Ciencia del Suelo. Corrientes, Argentina.

Ministerio de Agricultura Ganadería y Pesca (MAGYP). (2022). Estimaciones agrícolas. https://datosestimaciones.magyp.gob.ar/reportes.php?reporte=Estimaciones.

Quintana, V. y Scarpello, T. (2022). Efecto de distintos fertilizantes sobre la absorción de nutrientes en trigo. (Trabajo Final de Graduación). Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de La Pampa.

Quiroga A., Fernández, R. & Noellemeyer E. (2009). Grazing effect on soil properties in conventional and no-till systems. 2009. Soil Tillage Research, 105, 164-170.

Quiroga, A., Funaro, D., Noellemeyer, E. & Peinemann, N. (2006). Barley yield response to soil organic matter and texture in the Pampas of Argentina. Soil Tillage Research, 90, 63-68. https://doi.org/10.1016/j.still.2005.08.019.

Rillo, S., Álvarez, C., Díaz-Zorita, M. y Noellemeyer, E. J. (2016). Aplicación de fósforo en secuencias agrícolas en siembra directa en hapludoles énticos. Ciencia del suelo, 34, 245-251.

Rubio, G., Faggioli, V., Scheiner, J.D. & Gutiérrez-Boem, F.H. (2012). Rhizosphere phosphorus depletion by three crops differing in their phos- phorus critical levels. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 175, 810-871.

Rubio, G., Cabello M.C. y Gutiérrez Boem, F. (2007). ¿Cuánto fósforo hay que aplicar para alcanzar el umbral crítico de fósforo disponible en el suelo? II. Cálculos para las zonas Sur y Norte de la Región Pampeana. Informaciones Agronómicas del Cono Sur, 35, 6-10.

Sims, J. T. & Johnson, G. V. (1991). Micronutrient soil tests. In micronutrients in agriculture (Book series 4): 427-476. Mortvedt, J. J., Cox F. R., Shuman L. M. & M. R. Welch (Eds.) Ed. SSSA Madison, Wisconsin, USA.

Sucunza F., Gutierrez Boem, F., Garcia, F., Boxler, M. & Rubio G. (2018). Long-term phosphorus fertilization of wheat, soybean, and maize on Mollisols: Soil test trends, critical levels and balances. European Journal of Agronomy, 96, 87-95.

Suñer, L.G. y Galantini, J.A. (2012). Fertilización fosforada en suelos cultivados con trigo de la Región Sudoeste pampeana. Ciencia del Suelo, 30, 57- 66.

Vázquez, M. E. (2002). Balance y fertilidad fosforada en suelos productivos de la región pampeana. Informaciones Agronómicas Cono Sur, 16, 3-7.

Ventimiglia, L., Carta, H. y Rillo, S. (2000). Exportación de nutrientes en campos agrícolas. En: Resultados de experiencias de cosecha, Campaña 1999/2000 (pp. 9-13). Ediciones INTA.

West, P. W. & Ramachandran T. P. (1966). Spectrophotometric determination of nitrate using chromotropic acid. Analytica Chimica Acta, 35, 317-324.

INTA, Estación Experimental  Anguil, La Pampa Argentina (Imagen: Fernández, Romina)

Published

2023-08-14

How to Cite

Fernández, R., Martín, C., & Quiroga, A. . (2023). Effect of different sources of phosphorus and its interaction with nitrogen on the yield and quality of wheat. Semiárida, 33(1), 29–37. https://doi.org/10.19137/semiarida.2023(1).29-37

Issue

Section

Artículos Científicos y Técnicos