Nitrogen fertilization strategies to increase yield and protein of wheat in the pampean semiarid region
DOI:
https://doi.org/10.19137/semiarida.2019(01).53-62Keywords:
soil texture, nitrogen use efficiency, divided fertilizationAbstract
The objective of this work was to evaluate the influence of nitrogen fertilization on the expression of yield and grain protein content in wheat in different environments of the semiarid Pampa region. The field experiments were carried out in Embajador Martini, Macachín and Anguil. The treatments were: control (0N), fertilization at seeding with 40 kg N.ha-1 (40+0) and 80 kg N.ha-1 (80+0), delayed fertilization with 40 kg N.ha-1 (between Z3.9 and Z5.0) (0+40) and divided fertilization (40+40). The treatments were arranged in a completely randomized block design with four replicates. Five filed experiments were carried out in each site and yield, grain protein content, water use efficiency and nitrogen use efficiency were determined. The sites with IMO> 4.5% had more response to yields in comparation with control, than the sites with IMO> 4.5%. The soils with >50% A+L had grater soil potential fertility, and there were significant differences between the control and 80 kg.ha-1 at seeding o divided fertilization. Instead, the soils with <50% A+L did not show significant differences in the yields between treatments. The lowest yields in these soils were translated in higher protein grain content, reaching 11%. More soil nitrogen content increases the grain nitrogen content but decreases nutrient use efficiency. Although, rainfalls are the main restriction of this region, with a good water availability, the wheat productivity is limited by low nitrogen content.
Downloads
References
Barbieri, P., Echeverría, H., y Rozas, H. S. (2009). Nitratos en el suelo a la siembra o al macollaje como diagnóstico de la nutrición nitrogenada en trigo en el sudeste bonaerense. Ciencia del Suelo, 27, 41-47.
Belmonte, M. L., Bellini, Y., Lorda, H., Fuentes, M. E., y Rossi, A. (2010). Caracterización tecnológica y productiva del cultivo de trigo y otro cereales de invierno para la región semiárida pampeana central. El cultivo de trigo en la Región Semiárida y Subhúmeda Pampeana. EEA INTA Anguil. pp.13-31.
Belmonte, M. L., Casagrande, G. A., Deanna, M. E., Olguín Paez, R., Farrell, A., Babinec, F. J. (2017). Estadísticas Agroclimáticas de la EEA Anguil "Ing. Agr. Guillermo Covas”. https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta_estadisticas_agroclimaticas_eea_anguil.pdf
Bono, A., Quiroja, A., y Frasier, I. (2010). El cultivo de trigo en la región semiárida y subhúmeda pampeana, Publicación técnica INTA Anguil.
Bouyoucos, G. J., (1962). Hydrometer Method Improved for Making Particle Size Analyses of Soils1. Agronomy Journal, 54, 464. https://www.doi.org/10.2134/agronj1962.00021962005400050028x
Brach, A. M. (2012). Factores que determinan la variación de la calidad panadera en trigo. Voces y Ecos, 28, 26-29.
Cuniberti, M. (2001). Parámetros de calidad que definen al trigo Argentino. Publicación técnica trigo. INTA Marcos Juárez.
Cuniberti, M., y Mir, L. (2016). Proteínas del trigo. Factores que influyen en su expresión. Publicaciones EEA INTA Marcos Juárez.
Cuniberti, M., Nisi, J., y Masiero, B. (2004). Estabilidad en la Calidad de Variedades de Trigo. IDIA, 4, 26-28.
Diaz Zorita, M. (2000). Efecto de dos momentos de aplicación de urea sobre la producción de grano de trigo en Drabble (Buenos Aires, Argentina). Ciencia del Suelo, 18.
Díaz Zorita, M., Buschiazzo, D. E., & Peinemann, N. (1999). Soil organic matter and wheat productivity in the semiarid Argentine pampas. Agronomy Journal, 91, 276-279. https://www.doi.org/10.2134/agronj1999.00021962009100020016x
Fernández, R. (2007). Efecto de la cobertura del suelo durante el barbecho para cultivo estivales en la región semiárida pampeana (Tesis Magister). Universidad Nacional del Sur.
Fernández, R., Quiroga, A., Lobartini, C., y Noellemeyer, E. (2017). Determinación del intervalo hídrico óptimo en ustoles de la región semiárida pampeana. Ciencia del Suelo, 35, 215-227.
Ferraris, G. N. (2009). Fertilización nitrogenada de trigo y otros cereales de invierno. Criterios de manejo para Incrementar su eficiencia. International Plant Nutrition Institute, 61-66.
Ferraris, G. N., y Arias Usandivaras, M. L. (2017). Respuesta diferencial a estrategias de nutrición en cultivares de tirgo y cebada cervecera. Trigo/Cebada, 10, 38-42.
Fischer, R. A. (1985). Number of kernels in wheat crops and the influence of solar radiation and temperature. Journal of Agricultural Science, 105, 447-461. https://www.doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
Fritz, N., y Renzi, D. (2017). Primer Informe de Calidad 2017. Bahía Blanca: Cámara Arbitr. Cereal. http://www.cacbb.com.ar/documentos/CACBB Primer Informe de Calidad 2017.pdf
Frolla, F., Zilio, J., y Krüger, H. (2017). Diagnóstico y fertilización nitrogenada de trigo en el sudoeste bonaerense. Bordenave: EEA INTA Bordenave y Ministerio Agroindustria. https://inta.gob.ar/sites/default/files/informe_tecnico_fert_tgo_campana_2016_ _plantilla_oficial_0.pdf
Funaro, D. O. (2007). Efecto del régimen hídrico y calidad de los suelos sobre el rendimiento y respuesta a la fertilización nitrogenada de girasol en la Región Semiárida Pampeana (Tesis Magister). Universidad Nacional del Sur.
Klute, A. (1986). Water Retention: Laboratory Methods., in: Klute, A. (Ed.), Methods of Soil Analysis. Part 1, Physical and Mineralogical Methods. Agronomy, 9, 635-662.
López, M. V., & Arrúe, J. L. (1997). Growth, yield and water use efficiency of winter barley in response to conservation tillage in a semiarid region of Spain. Soil & Tillage Research, 44, 35-54. https://www.doi.org/10.1016/S01671987(97)000305
MAGyP (2017). Datos Abiertos Agroindustria [WWW Document]. https://datos.magyp.gob.ar/ (accessed 7.25.17).
Martínez, J. M., Galantini, J. A., y Landriscini, M. R., (2015). Eficiencia en el uso del nitrógeno del trigo en la región semiárida de Buenos Aires (Argentina): efectos de la dosis y momento de aplicación. Agriscientia, 32, 15-27.
Miralles, D., Serrago, R. y Carretero, R. (2007). Producción de Trigo. AACREA (Ed.), Generación del rendimiento en trigo. pp. 15-26.
Miralles, D., Windauer, L., y Gómez, N. (2003). Factores que regulan el desarrollo de los cultivos de granos, in: Satorre, E., BenechArnold, R., Slafer, G. A., de la Fuente, E., Miralles, D., Otegui, M. E., Savín, R. (Eds.), Bases Funcionales Para Su Manejo. Editorial Facultad de Agronomía, pp. 61–74.
Nelson, D. W., & Sommers, L. E. (1982). Total carbon, organic carbon, and organic matter. Methods Soil Anal. Part 2. Chem. Microbiol. Prop. 9, 539–579. https://www.doi.org/10.2134/agronmonogr9.2.2ed.c29
Quiroga, A., Buschiazzo, D., Peinemann., N., (1998). Management discriminant properties in semiarid soils. Soil Science,163, 591-597.
Quiroga, A., Fernández, R., Ormeño, O., Frasier, I., y Noellemeyer, E. (2008). Influencia del ambiente edáfico y la fertilización nitrogenada, en cultivares de trigo diferenciados por su potencial. Revista de la Facultad de Agronomía UNLPam, 19, 24-33. https://cerac.unlpam.edu.ar/index.php/semiarida/article/view/4574
Quiroga, A., Funaro, D., Noellemeyer, E., y Peinemann, N. (2006). Barley yield response to soil organic matter and texture in the Pampas of Argentina. Soil & Tillage Research, 90, 63-68. https://www.doi.org/10.1016/j.still.2005.08.019
Satorre, E. H., Benech, R. L., Slafer, G. A., de la Fuente, E. B., Miralles, D. J., Otegui, M. E., y Savin., R. (2012). Producción de granos. Bases funcionales para su manejo, Facultad d. ed.
Scian, B. (2000). ENSO y su relación con las anomalías de precipitación en la pradera pampeana. Geoacta, 25, 2330.
Secretaria de agricultura, ganadería, pesca y alimentos, (2004). Programa Nacional de calidad de trigo.
Studdert, G. A., Carabaca, L. S., y Echeverría, H. E. (2000). Estimación del nitrógeno mineralizado para un cultivo de trigo en distintas secuencias de cultivos. Ciencia del Suelo, 18.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
La Editorial de la Universidad Nacional de La Pampa (EdUNLPam) exigirá a los/as autores/as la firma del siguiente documento:
La EdUNLPam lleva a cabo la publicación del artículo: (Título del Artículo) en SEMIÁRIDA Rev.Fac.Agron UNLPam ISSN 2362-4337 (impresa) ISSN 2408-4077 (en línea), del cual el/los abajo firmantes son autores de una o más partes. En el mismo acto, el/los autores entregan exclusivamente a la EdUNLPam todos sus derechos protegidos por las leyes de propiedad intelectual que rigen en la Argentina para reproducir, publicar, editar, fijar, comunicar y transmitir públicamente en cualquier formato o medio impreso o electrónico, inclusive internet, el artículo enviado a publicación e incluirlo en índices o bases de datos nacionales e internacionales. A cambio, la EdUNLPam entrega a los autores la autorización para la publicación o reimpresión con ines académicos y educativos en cualquier libro o medio de divulgación, con la sola obligación de citar el artículo original publicado en la EdUNLPam. Cada autor acuerda en que el material provisto a la EdUNLPam es un trabajo original, que no ha sido impreso o publicado en cualquier otro medio con anterioridad y que no vulnera derechos de terceros. El Primer autor tendrá la posibilidad de leer y corregir el artículo ya editado como “prueba de galera”, pero si el autor no devolviera esas correcciones de la prueba de galera dentro del tiempo especificado, el proceso de producción y publicación podrá proseguir sin la aprobación del autor. El/los autor/es no recibirán compensación monetaria de la EdUNLPam por el uso del material contenido en este artículo y asumen la responsabilidad de las opiniones vertidas en él.