Digestibility of sorghum rations with different tannin levels content and their effect on pig metabolism
Keywords:
tannin, digestibility, pig metabolism,Abstract
Four diets for growing pigs based on grain sorghums with different tannin levels were approved: High (T3), medium (T2), low (T1), and a very low one as a control (T0). Diets were isonitrogenous (16%GP) and isoenergetic (13,8 MJ/kg) ones; they were valued in four replicate animals received each diet using a randomized design, with one pig DxHxLW, in metabolism cages. No significative differences were found (p> 0,05) for daily gain and daily feed intake on treatments, observing an unfavorable slight biological difference on T3 on feed gain (control: 2.7:1 vs. T1: 2,8:1, T2: 2,8:1 and T3: 3,0:1). The largest energy loss was on the feces and relatively slight on urine. The energetic maintenance cost significatively favorable (p<0,05) for the control 12,81 MJ/kg0,75 vs. T1: 14,77; T2: 15,73; and T3: 14,33. GP to DP convertion was less efficient on treatments with high tannin content, indicating that tannins act immediately at digestive tract inhibiting part of protein metabolism. Nitrogenous and energy's efficiency was obtained due to differences that exist owing to the digestive metabolism. It was measured taking into account the protein wasted away and retained and the metabolic coefficient. No significate differences were found on the digestibility values of different diets. The energy cost to produce fat was favorable for tannin treatments (4,56 MJ/kg0,75 for the sample vs, T1: 3,76; T2: 2,63; and T3: 4,52) values similar to muscle production (4,35 MJ/kg0,75 for the sample vs. T1: 4,43; T2: 4,64 and T3: 3,84), but corporal composition resulted to be inferior for fat production. The indirect spectrometric method was successful in time and drug saving and for the analysis of tannin with "catequina" as a chemical base which is the real antimetabolic factor, compared to Folin Denis method which is very slow and determines all the polyphenol composed in the sample expressing in equivalent percentage of tannin acid, giving an incorrect value.
Downloads
References
LMOND, M., SMITH, W.C., SAVAGE, G.P. y LAWRENCE, T.L.V., 1979. A comparation of two contrasting types of grain sorghum in the diet of the growing pigs. Animal Production, 29: 149-150.
BATE, SMITH, E.C., y RASPER, V., 1969. Tannins of grain sorghum. Luteoforol (Ieucoluteolinidin), 3.4.4,5,7-pentahydroxiflavan. J. Food Sci. 34: 203.
CUNHA,T.J., 1977. Nutrición y alimentación de los cerdos. Primera edición en español, 1983. Ed. Hemisferio Sur,352 pp.
ESTEVES LEYTE,R., BRAUN, R.O., y CERVELLlNI, J.E., 1989. Utilización de sorgos con diferentes tenores de taninos en las dietas para cerdos en crecimiento y engorde. Rev. Fac. de Agronomra, U.N.L.Pam, Argentina, vol. 4, N°2: 11-28.
FEATHERSTON, W.R. y ROGLER, J.C., 1975. La interferencia de los taninos en la asimilación del grano de sorgo por los animales monogástricos. Universidad de Purdue, West Lafayette, Indiana. EE.UU. 47:g07.
FEKETE, J. ytCASTING, J., 1987. Utilisation de sorghos á ditferentes teneurs en tanins par le porcelet sevre. 19 émes journées de la recherche porcine en France. Parfs, France. Institute Technique du Porc, 327-331.
PINHEIRO MACHADO,L.C., 1973. Los cerdos. Trad. de la 1a ed. por Vieytes, C. Porto Alegre, Brasil. Hemisferio Sur. 526 pp.
POND, W.C.,. y MANER, J.H .. 1874. Producción de cerdos en climas templados y tropicales. Ed. Acribia. 875 pp.
ROSTAGNO, H.S. y GARRITZ, P., 1986 .. 1 - Valor nutritivo de híbridos comerciales de sorgo granífero. Tanino. Crecimiento,' digestibilidad "in vitro" y enerqía metabolizable. 2 - Valor nutritivo de híbridos comerciales de sorgo granífero. Combinaciones de sorgos y suplementación con proteína y metionina. Rev. A.A.P.A. vol 4 371: 388.
WHITTEMORE, C.T. y ELSEY, F.W.H., 1978. Alimentación práctica del cerdo. Editorial Aedos.213 p.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
La Editorial de la Universidad Nacional de La Pampa (EdUNLPam) exigirá a los/as autores/as la firma del siguiente documento:
La EdUNLPam lleva a cabo la publicación del artículo: (Título del Artículo) en SEMIÁRIDA Rev.Fac.Agron UNLPam ISSN 2362-4337 (impresa) ISSN 2408-4077 (en línea), del cual el/los abajo firmantes son autores de una o más partes. En el mismo acto, el/los autores entregan exclusivamente a la EdUNLPam todos sus derechos protegidos por las leyes de propiedad intelectual que rigen en la Argentina para reproducir, publicar, editar, fijar, comunicar y transmitir públicamente en cualquier formato o medio impreso o electrónico, inclusive internet, el artículo enviado a publicación e incluirlo en índices o bases de datos nacionales e internacionales. A cambio, la EdUNLPam entrega a los autores la autorización para la publicación o reimpresión con ines académicos y educativos en cualquier libro o medio de divulgación, con la sola obligación de citar el artículo original publicado en la EdUNLPam. Cada autor acuerda en que el material provisto a la EdUNLPam es un trabajo original, que no ha sido impreso o publicado en cualquier otro medio con anterioridad y que no vulnera derechos de terceros. El Primer autor tendrá la posibilidad de leer y corregir el artículo ya editado como “prueba de galera”, pero si el autor no devolviera esas correcciones de la prueba de galera dentro del tiempo especificado, el proceso de producción y publicación podrá proseguir sin la aprobación del autor. El/los autor/es no recibirán compensación monetaria de la EdUNLPam por el uso del material contenido en este artículo y asumen la responsabilidad de las opiniones vertidas en él.