The quantitative and qualitative influence of controlled deficit irrigation on the torrontés riojano and malbec grapes
DOI:
https://doi.org/10.19137/semiarida.2024(2).43-54Keywords:
viticulture, irrigation, Chilecito, MalbecAbstract
Controlled deficit irrigation (CDI) intentionally provides less water than needed at various stages of the crop's growth cycle to impact fruit yield and quality. CDI is commonly employed in viticulture for its influence on phenolic compounds in berries. However, existing studies mainly focus on Mendoza and San Juan, lacking technical data for the NOA region. In this study, we assess the impact of CDI on the yield and enological quality of Malbec and Torrontés Riojano grapes. The research took place in the Antinaco Valley - Los Colorados, La Rioja province, Argentina, from 2018 to 2019, in a commercial vineyard with drip irrigation, vine care, and 20-year-old vines trellis. CDI was applied at 50 % of the water requirement from veraison to harvest, using a completely randomized block design with three repetitions. The study evaluated vine yield, morphometric characteristics, and chemical parameters of the berries and must. Results showed no significant differences in Malbec grape weight and cluster number per plant, except for cluster and berry weight. Torrontés Riojano exhibited no response to CDI in cluster number per plant. Notably, parameters such as berries per cluster, volume, average weight, and diameter differed significantly between the two varieties, with superior results observed without water deficit. Chemical analysis indicated no changes in skins and must, except for total acidity in Malbec grape must. Anthocyanins in Torrontés Riojano grapes significantly increased with CDI. While CDI negatively impacted most morphometric berry parameters, polyphenols in Torrontés Riojano skin and total acidity in Malbec grape must were affected.
Downloads
References
Blouin, J. y Guimberteau, G. (2002). Maduración y maduréz de la uva. (J. Vidal Ragoût, Trad.). Mundi-Prensa.
Bravo, G., Arzeno, J., Corvalan, E., Menendez Sevillano, M., Ferreyra, M., Piccolo, M. y Pais, A. (2008). Ecorregión Norandina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Salta: INTA. https://inta.gob.ar/ documentos/ecorregion-norandina
Catania, C. y Avagnina, S. (2007). Malbec. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Mendoza.
Chávez Rabanal, J. E. (2019). Los compuestos fenólicos de las uvas de vinificación (Vitis vinífera L.) y su efecto en la calidad de los vinos. Revista Científica Caxamarca, 18(1-2), 107-118. http://190.116.36.87/ index.php/Caxamarca/index
Corporación Vitivinícola Argentina. (2017). OIV. observatoriova.com https://observatoriova.com/wp-content/ uploads/2017/05/36-Preguntas.pdf
Dayer, S., Perez Peña, J., Prieto, J., Galat, E. y Pulitti, F. (2012). Evaluación de la sostenibilidad del riego deficitario controlado y manejo de la carga en vid (Vitis vinifera L.) cv. Malbec. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, EEA Luján de Cuyo, Luján de Cuyo (Argentina). https://www.ina.gob.ar/cra/riego/ fertirriego/pdf/DAyers.pdf
Deis, L., Cavagnaro, J. B., Silva, M. F., Talaguirre, M. y López, R. (2010). Efecto del estrés hídrico y aplicaciones de ABA sobre la concentración de compuestos polifenólicos en uvas y vinos (Vitis vinifera L. cv Cabernet-Sauvignon). Disertación, Facultad de Ciencias Agrarias. UNCUYO - CONICET, Mendoza. https://www.ina.gob.ar/legacy/pdf/CRA-VFERTI/CRA-RYD-9-Deis.pdf
Fanzone Sanchez, M. L. (2012). Caracterización de la composición fenólica de uvas y vinos de la variedad Malbec (Vitis vinifera L.): su relación con el origen geográfico, factores vinícolas y valor comercial [Tese de Doutorado]. Universitat Rovira I Virgili, Tarragona.
Fanzone, M., Griguol, R., Mastropietro, M., Sari, S., Pérez, D., Catania, A. y Salafia, A. (2019). Perfil químico y sensorial de vinos Torrontés riojano provenientes de distintas zonas geográficas de Argentina. ICU Investigación, Ciencia y Universidad, 3(4), 22-29.
Ferreyra, R., Sellés, G., Ruiz, R. y Sellés, I. (07 de 2003). Efecto del estrés hídrico aplicado en distintos períodos de desarrollo de la vid cv. Chardonnay en la producción y calidad del vino. Agricultura Técnica, 3(63), 277-286. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.4067/S0365-28072003000300007
Gareis, M. C. y Miguel, R. E. (10 de 05 de 2019). Análisis del consumo eléctrico en el Valle Antinaco-Los Colorados. Relevancia del sector agrícola. (U. N. Dr. Martín Ignacio Maldonado, Ed.). Ciencia, Docencia y Tecnología, 30(58), 182-204. https://doi.org/https://doi.org/10.33255/3058
Gastaminza Amodeo, J. y Lizama Abad, V. (2013). Composición química de hollejos y pepitas de uvas cabernet sauvignon en relación a diferentes niveles de riego. Caracterización del grado medio de polimerización de proantocianidinas utilizando cromatografía líquida de alta presión. Universitat Politècnica de València, Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural. http://hdl.handle.net/10251/28126
Griguol, R. y Ontivero, J. (2015). Torrontes Riojano: insignia argentina en vinos blancos. VII Jornadas de Investigación UMaza 2015 - I Jornadas Internacionales de Investigación, Ciencia y Universidad. Mendoza: Universidad de Mendoza. http://www.umaza.edu.ar/archivos/files/Jornadas%20de%20investigacion%20N7% 202015%20%282%29.pdf
Kountoudakis, N., Canals, R., Esteruelas, M., Fort, F., Canals, J. M. y Zamora, F. (2009). Maceración prefermentativa en frío. Aspectos tecnológicos en la elaboración de vinos de crianza. (S. Rubes Ed.) ACENOLOGIA Revista de Enología, 105. http://www.acenologia.com/cienciaytecnologia/maceracion_ prefermentativa_frio_cien0509.htm
Lissarrague García-Gutiérrez, J. R. (2012). Consecuencias del déficit hídrico en viñedos de zonas cálidas y estrategias de riego en función de los objetivos de la producción de uva. III Jornadas de Riego y Nutrición: vid y olivar. Valdesequera: Instituto de Investigaciones Agrarias Finca La Orden. https://oa.upm.es/20984/1/INVE_MEM_2012_130880.pdf
Martínez Cutillas, A., Romero Azorín, P. y Fernández Fernández, J. I. (2007). Técnicas de riego deficitario en el cultivo de la vid. Vida Rural, (244), 68-64. https://dialnet.unirioja.es/ejemplar/152885
Organización Internacional de la Viña y el Vino. (2000). OIV Métodos de Análisis. https://www.oiv.int/es/normas-y-documentos-tecnicos/metodos-de-analisis
Rojas Palacios, C. J. (2002). Efecto de cuatro niveles de reposición hídrica post-pinta sobre la calidad de mostos y vinos en Vitis Vinífera cv. Cabernet Suavignon [Tesis de Maestría] Facultad de Ciencias Agrarias. Escuela de Agronomía. Universidad de Talca, Talca, Chile.
Romano, R. S. (2013). Clasificación y predicción del origen varietal y de Terroir de vinos blancos monovarietales argentinos mediante el análisis del perfil aromático por cromatografía gaseosa. Relación con la flora autóctona [Tesis de Doctorado] Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires. http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/collect/posgraafa/index/assoc/HWA_1335.dir/1335.PDF
Romero, P., Fernández–Fernández, J., Martínez-Cutillas, A., Gil–Muñoz, R., García-García, J. y Botía, P. (2015). El secado parcial de raíces (PRD) mejora la calidad y rentabilidad de la uva y el vino monastrell comparado con un riego deficitario controlado (RDC) en el sureste español. Enovicultura, 33, 2-16. https://quatrebcn.es/enoviticultura-no33
Santa Olalla Mañas, F., López Fuster, P. y Calera Blemonte, A. (2005). Agua y Agronomía. Mundi-Prensa.
Steduto, P., Hsiao, T. C., Fereres, E. y Raes, D. (2014). Respuesta del rendimiento de los cultivos al agua. Roma, Italia: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). www.fao.org
Vila, H. F., Paladino, S. C., Nazrala, J. J. y Lucero, C. C. (2010). Manual de calidad de uva. Guía práctica para conocer y evaluar la calidad de uva para vino. (1° ed.). (C. R.-S. Juan Ed.). Ediciones INTA. www.inta.gov.ar/region/mesa/index.html
Vila, H., Paladino, S., Nazrala, J. y Lucero, C. (2009). Manual de Técnicas Analíticas para la evaluación de compuestos fenólicos y otros componentes de la uva. Ediciones INTA. https://repositorio.inta.gob.ar/xmlui/handle/20.500.12123/6665
Villalobos Martin, F. y Ferreres Castiel, E. (2017). Fitotencia. Principios de agronomía para una agricultura sostenible. (J. Hernández Húbeda Ed.). Mundi-Prensa.
Villalobos, F., Maters, L., Orgáz, F. y Ferreos, E. (2009). Fitotecnia. Bases y tecnologías de la producción agrícola. (2° ed.). Mundi-Prensa.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
La Editorial de la Universidad Nacional de La Pampa (EdUNLPam) exigirá a los/as autores/as la firma del siguiente documento:
La EdUNLPam lleva a cabo la publicación del artículo: (Título del Artículo) en SEMIÁRIDA Rev.Fac.Agron UNLPam ISSN 2362-4337 (impresa) ISSN 2408-4077 (en línea), del cual el/los abajo firmantes son autores de una o más partes. En el mismo acto, el/los autores entregan exclusivamente a la EdUNLPam todos sus derechos protegidos por las leyes de propiedad intelectual que rigen en la Argentina para reproducir, publicar, editar, fijar, comunicar y transmitir públicamente en cualquier formato o medio impreso o electrónico, inclusive internet, el artículo enviado a publicación e incluirlo en índices o bases de datos nacionales e internacionales. A cambio, la EdUNLPam entrega a los autores la autorización para la publicación o reimpresión con ines académicos y educativos en cualquier libro o medio de divulgación, con la sola obligación de citar el artículo original publicado en la EdUNLPam. Cada autor acuerda en que el material provisto a la EdUNLPam es un trabajo original, que no ha sido impreso o publicado en cualquier otro medio con anterioridad y que no vulnera derechos de terceros. El Primer autor tendrá la posibilidad de leer y corregir el artículo ya editado como “prueba de galera”, pero si el autor no devolviera esas correcciones de la prueba de galera dentro del tiempo especificado, el proceso de producción y publicación podrá proseguir sin la aprobación del autor. El/los autor/es no recibirán compensación monetaria de la EdUNLPam por el uso del material contenido en este artículo y asumen la responsabilidad de las opiniones vertidas en él.